Skuggsyskon

Vi var några stycken från Anhörigföreningen som tillsammans såg föreställningen ”Skuggsyskon”, en pjäs om en viktig anhöriggrupp, syskon till människor med funktionsvariationer. Pjäsen är skriven av Gunilla Boëthius & Henrik Holme, regisserad av Stephen Rappaport och framförs av Östra Teatern. Pjäsen ingår i  Projekt Vuxensyskon, finansierat av Arvsfonden och i samarbete med FUB, Autism & Aspergerförbundet, RBU, Studieförbundet Vuxenskolan och Nka. 

Två män och en kvinna möts i terapi. De är uppväxta i familjer där det fötts ett annorlunda barn, ett barn med en funktionsvariation. Vem stöttade dem och förstod vad de tvingades offra? Inte tilläts vara barn utan blev vuxna alldeles för tidigt. Kärleken och beskyddarinstinkten var stark. Men också de tabubelagda skuldkänslorna. Östra Teatern låter syskonen träda fram ur skuggorna.

Det var en mycket berörande föreställning med starka känslor både hos skådespelare och i publiken. Föreställningen var fullbokad med blandad publik, både yngre och äldre. Säkert många med egna erfarenheter! En stark upplevelse!