Sommarresa den 8 juni

Tre medlemmar i Anhörigföreningen blev de lyckliga vinnarna av årets sommarresa som arrangerades av Mötesplatsen-Kulturhus i Centrum.

Agnes skrev och Madeleine fotograferade.

 

Årets bussresa från Mötesplatsen-Kulturhus i Centrum gick denna gång söderut genom Halland. Afrikahuset och Birgit Nilsson-muséet på Bjärehalvön stod på programmet.

Vi startade från ett regnigt och disigt Göteborg och första stoppet var Kvibille Gästgivargård, ett sedan länge välkänt rastställe och sedan ännu längre ett rikskänt Kvibilleost (främst cheddarosten). Värdparet stod för historik från begynnelsen och dessutom kunde vi handla i butiken, den senaste skapelseosten, och få avsmaka ett flertal av dem, och därtill den exotiska marmeladen.

Sedan fortsatte färden till Afrikahuset genom tät lövskog på slingrande vägar. Och så – i en glänta i skogen – uppenbarade sig en 3-längad gård i mörkt enhetligt grått, sedan desto färggladare innemiljö. Det är värdparet Linda och Sven som fotar, filmar och även guidar grupper i Östafrika. Vi fick se deras filmer, exotiska, från ett tiotal afrikanska länder, med otaliga vilda djur. Huset var fullt av möbler och hantverk, färgstarkt och annorlunda, mörka träslag och så långt man kan komma från Swedish blond! Bara den textila rikedomen kan verkligen inspirera blivande textildesigners! I ena ändan av gården fanns också deras afrikanska shop.

Lunchuppehållet – och nu hade solen gjort entré – var på Margretetorps välkända krog, där vi fick välja fisk-eller kötträtt (gissa om vi mådde bra!).

 

 

 

 

 

Färden till Birgit Nilsson-muséet gick fortfarande genom tät lövskog, bussen fick nästan skära sig fram! Och väldigt nära havet ändå!

Birgit Nilssons hem ligger vackert och idylliskt och muséet är överväldigande, bl a kan man lyssna till hennes röst och se glimtar från hennes fantastiska karriär! Utställningen  (årets) ”Ögonblick och toner”med italiensk opera.

 

 

Efter att ha lyssnat på Birgit Nilsson i filmsalen – hon sjunger utan noter, utan manus och tillsammans med stråkorkester, kristallklart, det finns inte ord – är man såld! Svårt att lämna och gå ut – men det är ju en tröst – i den blommande försommaren!

Tiden räckte inte till att se barndomshemmet invändigt. Därför måste det bli ett besök till, tack!!