Ett lyckat påverkansarbete

I mitten av december skrev Göteborgs Posten om att stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo måste spara 66 miljoner kronor under 2019. Det innebar bland annat att Axet och Mellansteget, som sysslar med arbetsinriktad rehabilitering, skulle läggas ned.

Mellansteget bedriver rehabilitering för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Här kan man arbetsträna under minst tre timmar varje dag, tre gånger i veckan. Arbetsuppgifterna rör sig bland annat om sömnad, cykelservice och snickerier.

Det vänder sig till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden och för den här gruppen är det ett stort steg bara att ta sig ut, så den här verksamheten är förstås väldigt bra.

Personal och deltagare på Axet och Mellansteget satte igång och överklagade till Förvaltningsrätten.

Vad kunde vi i föreningen göra? Kunde vi påverka och i så fall hur?

Vi mejlade våra medlemmar för att få veta om de som anhöriga var berörda av nedläggningen. Ett par minuter efter att vi sänt ut frågan, ringde en medlem som hade sin närstående i verksamheten. Hon hade inte läst artikeln i GP så hon uppskattade mycket att få veta det.

Barbro, Bibi och jag bestämde oss för att träffas. Vi skulle överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. Vi hade inte så mycket tid på oss, redan den 10 januari gick tiden för överklagandet ut.

Redan till vår första träff hade vi ett utkast till överklagandet. Vi diskuterade skrivelsen och kom bland annat fram till att vi skulle lägga till anhörigperspektivet.

Vi hade god hjälp av i sammanhanget viktiga personer, som till exempel en rådman i förvaltningsrätten, en jurist i en intresseorganisation och även av tjänstemän på stadsdelsförvaltningen.

Vi tog fram postadresser/mejladresser till nämndledamöterna i stadsdelen.

Med stöd av varandra var vi till slut nöjda med våra formuleringar, och ett par dagar före utsatt datum skickade vi överklagandet till Förvaltningsrätten och till nämndledamöterna, som förutom överklagandet också fick en vädjan om att ompröva beslutet om nedläggning.

Vi skickade också överklagandet och ett brev till stadsdelsförvaltningen för kännedom.

De förtroendevalda tog väl emot vädjan och överklagandet och det blev en bra dialog. En ledamot lovade att ta upp frågan igen för att om möjligt ompröva beslutet

Nu var det bara att vänta och se!

Och tänk! Den 30 januari hade stadsdelsnämnden nämndmöte. S, V, MP och D gick emot nedläggningsförslaget och det beslöts att Mellansteget och Axet får vara kvar!!! Åtminstone 2019!

Följande dag kunde man läsa i GP:

Deltagarna på Axet och Mellansteget kan andas ut. Verksamheten räddas nu av oppositionspartierna i Askim-Frölunda-Högsbo.

40 personer med psykisk funktionsnedsättning får gå kvar i sin dagliga sysselsättning!


Att påverka och försöka förändra är en väldigt viktig uppgift för en förening. När det lyckas blir man glad och får energi över att man faktiskt kan göra skillnad. I det här fallet för 40 personer – och deras anhöriga!