Biobesök i novembermörkret

Biobesök Anhörig Göteborg

Anhörig Göteborg bjöd den 1 november in sina medlemmar att se filmen Vortex på bio Capitol på Skanstorget i Göteborg.

Filmen, som är fransk och regisserad av Gaspar Noé, hade premiär i oktober handlade om anhörigskap mellan man och hustru och mellan föräldrar och den vuxne sonen men också mellan den vuxne sonen och hans föräldrar.

I filmen fick vi träffa ett äldre par som kämpade på genom en alltmer kringskuren och svår vardag i en Parislägenhet till brädden fylld av böcker och prylar – minnen från ett långt och aktivt liv. Makan (Francoise Lebrun) är pensionerad psykiatriker som efter en karriär spenderad med att lappa ihop andras sinnen med fasa märker hur hennes eget börjar fragmenteras. Maken (Dario Argento), kämpar på med sitt bokprojekt om filmberättandets drömska kvalitéer och vill eller kan inte riktigt inse hur illa det är ställt sin älskade livskamrat och fru. Sonen Stephane, (Alex Lutz) som under hela sitt liv levt i drogmissbruk och förlitat sig på föräldrarnas stöd, ser nu hur rollerna blir ombytta och han blir tvungen att axla sitt ansvar som närmaste anhörig.

Filmen berörde alla djupt och lämnade mycket tankar efter sig hos besökarna.

Trots att den var lång, 2 timmar och 20 minuter, gick tiden väldigt fort då filmen var fängslande och i vissa delar väldigt fascinerande.

Vi var 34 personer som såg filmen men skulle ha varit fler om inte sjukdom och annat kommit i vägen.

Efter filmen var vi några som gick vidare till restaurang Skanshof som ligger 100 meter från biografen för att tillsammans prata om filmen och bolla lite med varandra vad man sett och hur man uppfattat olika saker.

Filmkvällen var lyckad, trevlig och givande på många sätt.