”Tumören tog honom ifrån mig”

När Lina Brustad var 25 år fick hennes man en hjärntumör. Hon har bearbetat sjukdomsförlopp, sin förlust och sorg, genom att skriva. Foto: Rickard Karlberg

Jag hade just fyllt 25 år när min man och jag fick veta att han hade en hjärntumör. Ett epilepsianfall blev starten på en resa – eller snarare startskottet på ett maraton – som varade i sju år. Under de åren levde vi tidvis som ett helt vanligt par som utbildade oss, gifte oss, köpte hus och fick ett barn. Men samtidigt pågick också ett liv fyllt av operationer, strålning, cellgifter, oro och skuld. Allt eftersom åren gick blev det klart för oss att vi i ökande takt närmade oss den dag då vårt gemensamma liv skulle ta slut.

Att varje dag leva med insikten att alltihop när som helst är över, när man just tagit klivet in i vuxenlivet och har ett litet barn, gav mig ständig ångest. Ingenting var säkert. Vi levde i ett känslomässigt kaos då det gick upp för oss att det var tumören och inte vi som skulle vinna det lopp som vi ofrivilligt deltog i.

När min man hade förlorat både sjukdomsinsikt och talförmåga började jag skriva brev till honom. Han hade varit sjuk i sju år då och jag förstod att vi befann oss på upploppet. Jag hade i min enfald trott att vi skulle vara tillsammans ända till slutet och ta den sista sträckan hand i hand. Men så blev det inte. Jag fick genomlida den sista tiden helt ensam. Tumören tog honom ifrån mig redan innan han dog. De sista veckorna var det bara ett skal kvar. En kropp som fortsatte att leva även om den man som jag älskade och ville dela mitt liv med var försvunnen. Det var outhärdligt.

Jag skrev breven därför att jag fortfarande älskade honom och därför att jag saknade att prata med honom. Han hörde fortfarande vad jag sa, men han gav mig inte längre några svar. Varje dag skrev jag och berättade vad som hände med honom och med mig. Oftast satt jag intill honom. Först hemma i soffan, senare i en fåtölj vid hans säng på en palliativ avdelning i Falkenberg. När han hade dött fortsatte jag att skriva. Det blev ett sätt för mig att försöka förstå och förklara. Och kanske att känna mig mindre ensam.

LINA BRUSTAD

Lina Brustad är författaren bakom nysläppta boken Humlesäcken, Idus förlag.