Orosmoln på föräldrahimlen, föreläsning med Lennart Lindqvist

 

Vi var ca 150 personer som samlats på Kulturhuset Möllan i Mölndal 22/11 för att lyssna på föräldern, psykologen och författaren Lennart Lindqvist.

Att var förälder till barn med neuropsykiatrisk diagnos är givande, glädjande och berikande många gånger. Man får ett annat perspektiv på livet. Men det finns en baksida också, många gånger får man som förälder kämpa mycket med diverse myndigheter/instanser, som skola, vård, socialtjänst m.m. Som förälder bär man på en ständig oro och skuldkänslor. Många tankar och frågor som ständigt snurrar runt i huvudet.. Kanske är alltihop mitt fel? ”De” kanske har rätt? Hur ska det gå för mitt barn i framtiden?
Lennart Lindqvist har arbetat som psykolog under 30 år och har länge följt föräldrar och anhöriga till barn med olika neuropsykiatriska diagnoser. Han var själv förälder till ett ban med neuropsykiatrisk diagnos, hans vuxne son avled oväntat tidigare i år.

Föreläsningen tog upp mycket kring den livslånga oro och känslan av att inte räcka till, som många föräldrar upplever, men också om hopp och framtidstro, och hur man kan hitta strategier för att själv må bra och främja relationen till sitt barn.

Lennart Lindqvist har skrivit den mycket läsvärda boken Utsatta föräldrar, i boken beskriver han alla de känslor och konsekvenser som kan uppstå när man har ett barn som behöver stödinsatser från samhället. Boken finns att låna från föreningen. Personligen så är det en bok jag kan varmt rekommendera och en bok som jag önskar hade funnits tidigare. Det är en bok med hög igenkänningsfaktor, boken ger tröst och konkreta tips för utsatta föräldrar.