Anhörigfällan – Ministern: Ska vara frivilligt för anhöriga att hjälpa

Allt fler svenskar tvingas vårda en närstående – på grund av för få vårdplatser och brist på hemtjänst. Många drabbas av psykisk ohälsa. Äldreminister Åsa Regnér är ”fullt medveten” om situationen.

– Jag vill vända den här utvecklingen, säger hon.

Äldreministern Åsa Regnér reagerar kraftigt på SvD:s artiklar om anhörigvården. Milica Milanovic vårdar sin sambo Milan Zoric som fick en stroke för sex år sedan.
Äldreministern Åsa Regnér reagerar kraftigt på SvD:s artiklar om anhörigvården. Milica Milanovic vårdar sin sambo Milan Zoric som fick en stroke för sex år sedan. Foto: TT/Adam Wrafter

Äldreministern Åsa Regnér reagerar kraftigt på SvD:s artiklar om anhörigvården. Hon säger att hon har ”väldig stor respekt” för de 1,3 miljoner anhörigvårdare i Sverige som ger hjälp, stöd och vård till en närstående.

– Jag vet att det väldigt ofta är svårt att få livet och vardagen att gå ihop, säger hon.

Antalet anhörigvårdare har ökat i takt med att äldreomsorgen minskat; vårdplatser har minskat med en fjärdel sedan slutet av 1990-talet, och hemtjänsten har inte byggts ut för att täcka behoven.

De anhörigvårdare som SvD träffat tycker det känns bra att ge vård, hjälp och stöd. Samtidigt drabbas många av ohälsa, både fysisk och psykisk, visar forskning vid Stockholms universitet.

– Jag är mycket isolerad, säger Milica Milanovics, som tar vårdar sin sambo som fick stroke för sex år sedan.

– Ibland kraschar jag. Jag kan inte gå ut och lämna Milan ensam. Vi kan inte åka på semester, vi kan inte göra nånting.
Milan Zoric och Milica Milanovic.
Milan Zoric och Milica Milanovic. Foto: Adam Wrafter

Åsa Regnér tycker att insatserna från anhöriga ska vara ”frivilliga”.

– Den samhällsmodell som jag vill utveckla och se är att människor som är anställda av äldreomsorgen och i sjukvården faktisk vårdar och ger omsorg till personer som behöver det. Anhöriga ska vara ett komplement och de har rätt till sitt eget liv.

Vad kan regeringen göra?

– Vi kan göra en hel del. Regeringen är fullt medvetna om situationen. Jag vill vända den här utvecklingen. Det är därför vi har avsatt två miljarder till personal i äldreomsorgen och investeringsmedel för att bygga äldreboenden.

Kommer pengarna att räcka att vända utvecklingen?

– Finansministern har sagt att vi avser att satsa 20 miljarder ytterligare under nästa mandatperiod på detta. Äldreomsorg och äldreboende är områden där det kommer att finnas stora behov. Så, det gäller att jobba med utbyggnad men också kvalitet. Man kan inte bara välja en.