Medlemsmöte i Anhörigföreningen

De 21 april hade vi medlemsmöte. Vi var 15 personer som lyssnade på Astrid Saelen och Britt Grenholm som gick igenom Göteborg stads nya riktlinjer för anhörigstöd. Vi hade bra och livliga diskussioner. Vi talade om begreppsförvirringen att kommunen säger närstående om den som behöver vård och anhörig om den som stödjer medan sjukvården säger patient om den som behöver vård och närstående om den som stödjer! Astrid sa att ingen annan än man själv avgör om man behöver anhörigstöd. Hon påpekade också att  Socialtjänstlagen (SoL) har starkare skrivning kring anhöriga än vad Hälso och Sjukvårdslagen (HSL) har. Vi fick också veta att man som anhörig har rätt få ett antal samtal med kurator/psykolog på sin vårdcentral. Inom diakonin finns även möjlighet att få samtal kostnadsfritt.

Det är viktigt att känna till vilket stöd man kan få och vilka rättigheter man har! Det är fortfarande många som kämpar och slåss för sina närstående som inte känner till att kommunen erbjuder stöd!

Efter Astrid och Britts genomgång fortsatte våra samtal i sällskap av en rejäl och välsmakande fika. Tack Marianne och Billa som fixat den och tack Ingrid för bullar och Agnes för kaka!

Göteborgs stads riktlinjer för anhörigstöd!

Bildpresentation av riktlinjerna!

Individuell plan enligt Hälso och sjukvårdslagen!

 

IMG_4885

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar