Lyssna på forskarseminarium imorgon 21/9, anhöriga glöms bort när vården och samhället satsar på individen.

Anhöriga glöms bort när vården och samhället satsar på individen.

Imorgon kan du lyssna på ett livesänt forskarseminarium 13.15-14.45 från NKA via denna länk:https://play.lnu.se/media/t/0_u0fe7h2h

Var femte svensk ger idag omsorg till en närstående som har en sjukdom, funktionshinder eller svårigheter att hantera vardagen på grund av hög ålder. Anhörigas insatser innebär stora besparingar för samhället men trots det glöms gruppen bort när det satsas på teknik och stöd som kan underlätta i vardagen.

Arvid Karsvall, forskare vid Nka
– Samhället bygger idag kring en idé om att vi ska uppfylla den enskilda individens behov. Anhöriga glöms bort och inkluderas inte när nya stöd utveckas, säger Arvid Karsvall, forskare vid Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka).
Fredag den 21 september bjuder han in till forskningsseminarium för diskussion om sin påbörjade rapport om möjligheter och risker med att utveckla stöd för anhöriga
– När man utvecklar stöd till anhöriga är det viktigt att tänka på att inte skapa stöd som kan användas av den anhöriga för att göra en del av kommunens arbete. Då blir det en belastning och inte ett stöd.