Kroniskt sjuka Agnes skulle vräkas – hyresvärden ändrar sig

Kroniskt sjuka Agnes skulle vräkas – hyresvärden ändrar sig

Kroniskt sjuka Agnes Fröberg, 85, skulle vräkas från den lägenhet där hon bott i 28 år. Detta på grund av att hon vanvårdat bostaden, enligt hyresvärden. Nu kovänder värden och låter Agnes bo kvar.
– Det är ledsamt om polisen ska komma dit och bära ut en pensionär, det är ovärdigt på något sätt, säger hyresvärden Legato konsults vd Christer Johansson till GP.

85-åriga Agnes Fröberg är diagnostiserad med kronisk inflammation i lederna och magbråck. Hon har proteser i båda knäna och använder rollator för att förflytta sig. På torsdag, den 23 juli, var det tänkt att hon skulle vräkas från sin lägenhet, vilket Hem och hyra tidigare berättat om.

Bakgrunden till det initiala beslutet var att hyresvärden ansåg att hon hade vanvårdat den lägenhet i Majorna där hon bott sedan 1992. Värden ansåg att vanvården bestått i att lägenheten varit alltför stökig och smutsig, vilket ledde till att ohyra letade sig in. Hyresvärden menade vidare att problemen inte heller hade åtgärdats.

Inför förhandlingarna med hyresnämnden hade Agnes Fröbergs hälsa blivit allt sämre och hon hade även lagts in på sjukhus. Det gjorde att hon hade svårt att förbereda sig själv och lägenheten inför den rättsliga prövningen.

Hyresnämnden valde att gå på hyresvärdens linje.

– Jag känner mig ganska maktlös, jag har haft ett långt yrkesliv och alltid klarat mig. Här har jag inget ont gjort, jag känner mig väldigt orättvist behandlad, sa Agnes Fröberg på tisdagen.

Bilden av att lägenheten ska ha varit vanvårdad delar hon inte. Enligt henne var den i dåligt skick när hon flyttade in och att hon sedan dess bekostat flera renoveringar.

– De säger att den är vanvårdad men det är precis tvärtom. Från en flummig, smutsig, hemsk våning har jag investerat, reparerat och gjort den fräsch och snygg, säger Agnes Fröberg.

Hon överklagade domen med hjälp av Hyresgästföreningen, men förgäves. Hovrätten avslog hennes överklagan.

Fallet har fått stor medial uppmärksamhet och väckt en del irritation från allmänheten. Det har bland annat tagit sig i uttryck i Facebook-evenemanget ”Stötta Agnes – stoppa vräkningen”.

Detta engagemang verkar nu ha burit frukt. Under onsdagen meddelade hyresvärden Legato konsults vd, Christer Johansson, till GP att Agnes kommer att få bo kvar.

– Vi har rätt men vissa matcher går inte att vinna, säger Christer Johansson.

Beslutet att låta henne bo kvar beror på att hela processen fått ”för stora proportioner”. Christer Johansson poängterar vidare att det känns ovärdigt att polisen ska komma och vräka en gammal, sjuk kvinna.

– Det är ledsamt om polisen ska komma dit och bära ut en pensionär, det är ovärdigt på något sätt, säger han.

Agnes Fröberg fick beskedet runt 11:30 när hennes behjälplige vän Bengt kommunicerade de positiva nyheterna. Hon är glad att hyresvärden ”tog sitt förnuft till fånga”. Onsdagen har hon tillbringat genom att sitta i samtal med diverse medier.

– Det känns helt underbart, som att man kan andas riktigt igen, säger Agnes Fröberg och fortsätter:

– Jag är jätteglad för allt engagemang och fint arbete.