Hur skapar vi ett åldersvänligt Göteborg?
Som ni kanske minns hade vi för ett tag sedan besök av Lisa Holtz från Göteborgs Stad, på ett av våra medlemsmöten? Lisa var en av arrangörerna till konferensen om ett åldersvänligt Göteborg som några av oss deltog i under måndagen. Övriga deltagare kom från pensionärsorganisationer, pensionärsråd, bouleklubbar, spanska och finska föreningar, olika förvaltningar inom kommunen samt politiker från stadsdelsnämnder och politiska partier.
Moderator Åsa Lindell lotsade oss genom det varierade programmet som inleddes med att Ann Jönsson, projektledare Nordens Välfärdscenter som berättade att i Norden finns 27 miljoner äldre, varav 1 på 20 är över 80 år. Det är ingen liten grupp och man satsar på 6 särskilt åldersvänliga städer bl a Stockholm och Helsingfors. Man ser det som mycket viktigt att de äldre själva medverkar kring sina egna frågor.
Daniel Bernmar, kommunalråd med ansvar för äldrefrågor i vår kommun, påpekade att äldrefrågor ska ingå i alla frågor och att man strävar efter att det ska bli billigare att vara senior.
Lisa Holtz, Stadskontoret, pekade på vikten av att ha god livskvalitet under hela livet och att äldre därför bör involveras i frågor som berör dem. Kommunens handlingsplan omfattar stadsmiljön, mobiliteten, bostäderna, den sociala delaktigheten och inkluderingen, information/kommunikation, samhällsstöd/service och förankring.
Lotta Lord, planeringsledare i Göteborgs kommun, berättade om de generationsmöten som anordnas i Centrum. Där kan man ägna sig åt att sjunga i kör, göra film, ordna sång och dans på äldreboenden. Man har även ett stick- och virkcafé. Seniorer kan delta i förskolan genom att läsa för barnen och i skolan med läxhjälp. Annika Orvarsson delgav sina upplevelser av att stödja elever i skolan. Projektet har varit framgångsrikt och man önskar nu att samtliga stadsdelar ska få ta del av generationsmötena.
Så var det dags för Gympa-Berit att ge oss en duvning till några Abba-låtar. Det är förvånande hur skönt det är att få röra på sig en stund!
Uppiggade av Berits gympa lyssnade vi till Patrik Hakenmyr, Poseidon, Vibeke Lindh, trygghetsvärd hos Bostadsbolaget och Henrik Ehrlington, Fastighetskontoret, som gav mycket värdefull information kring bl a trygghetsboende. Det finns 22 trygghetsboenden i Göteborg för närvarande. Lägenheterna fördelas genom Boplats och för att få en dylik lägenhet krävs att minst en person är +70. Lägenheterna är förberedda för ev hjälpmedel, t ex handtag, spisvakt och digitalt dörröga.
Kristina Hedvall Larsson, landskapsarkitekt inom Park- och Naturförvaltningen, arbetar med att det ska finnas trygga, tillgängliga parker i alla stadsdelar. Det ska också finnas lugna stråk i staden och man satsar på god belysning, bättre trappor, nya parksoffor och ny asfalt. Man har under året arbetat med att förbättra de 25 badplatser som finns i Göteborg genom att bygga trädäck, rullstolsramper, finmotorikgym, dansbana och gymslinga. Kristina berättade också att djurparken i Slottskogen gör ”hembesök” till äldreboenden, då man tar med sig några av djuren så att de boende får träffa en gris eller en get!
Flexlinjens Line Steffensson berättade om hur bussarna står för trygghet och tar hänsyn till resenärens behov. Linjen är till för alla och kör runt i del egna stadsdelen.
Västra Göteborgs anhörigkonsulent Jerker Eklund och hans sällskap Ulla berättade livfullt om Minneskören, som varannan vecka erbjuder personer med kognitiva svårigheter och deras anhöriga att sjunga tillsammans. Sång och musik stannar kvar länge i minnet hos en demenssjuk person och det ger stor glädje att få sjunga tillsammans.
Efter en vegetarisk lunch berättade Christian Falk, Centrum och Johanna Bratthammar, Lundby, båda äldrekonsulenter om hur de arbetat med äldre för att komma ikapp digitaliseringen. Elias, som är filmpedagog, berättade om hur man arbetat med äldre i ett parkour-perspektiv.
Linda Wikman, äldreombudsman i Stockholm kunde berätta att 26% kvinnor över 65 år i Stockholm räknas som fattiga och att kvinnorna har 67% av männens pension. Linda arbetar nära politikerna och fokuserar på att omvärldbevaka och informera.
För att vi inte skulle hamna i paltkoma skadade Svenska popkören loss och framförde ett antal fina låtar!
Som avslutning talade Kirsi Nurmio från Tammerfors stad i Finland om hur man satsar på god tandhälsa för de äldre. Finländare förväntar sig inte en vänlig och omtänksam omgivning, de har sin familj som de förlitar sig på och en skepsis till andra människor. Men om samhällssystemet fungerar, så litar man på det. Man arbetar för att föra äldre och yngre närmare varann och varje medborgare har ett eget livsträd som man håller aktuellt och som följer en i kontakt med myndigheter. I Tammerfors har man 2 äldreombudsmän och man strävar efter att få åldervänliga bostäder. I ett land där man varje år har sträng vinter är det tyvärr så att man ännu inte löst frågan om vinterns problem… Kirsi hade en befriande krass och minimalt insmickrande attityd och humor som utgjorde en frisk avslutning på dagen!
Som ni förstår – en späckad och intressant dag ur äldreperspektiv!