Henrik Zetterbergs föreläsning

Henrik Zetterberg, professor i neurokemi, överläkare och en inspirerande berättare, informerade i torsdags om de senaste rönen avseende Alzheimers sjukdom inbjuden av Anhörigcentret i Frölunda kulturhus.

Alois Alzheimer som var en klinisk psykiater och mycket duktig neuropatolog i början av förra seklet, mötte en kvinnlig patient med närminnesstörning och paranoia. Vid obduktion fann han att i hennes hjärna fanns det som idag benämns plack utanför hjärncellerna och tangles, små knyten inuti hjärncellerna. Detta medförde en förlust av hjärnceller och ledde till att kvinnan utvecklade demens (hjärnsvikt). Den tyske psykiatern Emil Kreppelin gav senare sjukdomen namn efter just Alois Alzheimer.

Sjukdomen börjar i ett lillfingerstort område djupt inne i hjärnan, benämnt Hippocampus och ger symtom i form av närminnesstörning (man glömmer avtalade möten, lagar mat och glömmer helt av vad man sysslade med),  som så småningom utvecklas till brister även i andra kognitiva funktioner. När vanlig glömska förvärras, ska man söka läkarkontakt, i första hand på sin vårdcentral men även gärna på Minneskliniken.

Det pågår forskning inom många områden för att kunna lösa gåtan med Alzheimers sjukdom, bl a om ärftlighet. Idag finns 15 familjer i Sverige med konstaterad ärftlighet för Alzheimers sjukdom. I dessa familjer är prognosen 50% att man drabbas av sjukdomen, ofta tidigt i livet.

Idag finns inga läkemedel som stoppar sjukdomen. Däremot finns flera preparat som lindrar symtomen och ökar välbefinnandet.

Allt som är bra för hjärtat är bra för hjärnan! Undvik stress, motionera lagom, sluta röka, drick lagom mycket alkohol och framför allt – se till att sova bra. Snarkning med andningsstopp, sk apné, kan ge något ökad risk för demenssymtom, men idag finns mycket bra hjälp för att undvika dessa problem.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar