Hasse Brontén vill bryta tabut kring psykisk ohälsa

Hasse Brontén. Foto: Robert Eldrim

Att få folk att våga prata om psykisk ohälsa. Det är Hasse Bronténs målsättning med föreläsningen Bipopulär, som han medverkar med på Anhörigriksdagen i Varberg den 9-10 maj.

Hasse Brontén växte upp med en pappa som var bipolär, manodepressiv kallades det på den tiden. Han beskriver sin far som en varm, humoristisk person med ett stort engagemang för familjen. Pappan, som arbetade som polis, var också aktiv inom många olika områden.

Humorn som livlina

Men Hasse förstod i tidig ålder att hans pappa inte var som alla andra. De pratade inte öppet om det i familjen, men sjukdomen yttrade sig på olika sätt.

– Pappa blev ”konstig”, väldigt överaktiv och började säga saker som han inte sagt innan, säger Hasse Brontén.

Locket lades på och Hasse hanterade istället pappans sjukdom genom att spexa.

– Jag skämtade med alla runt omkring. För mig har humorn varit en livlina och det har fungerat väldigt bra för mig. En flykt som jag kanske behöll även en bit in i vuxenlivet, säger han.

– Men det hade underlättat om någon hade informerat lite lätt om sjukdomen och om att det finns andra som har den. Lite information inför besök på sjukhuset hade också varit bra. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var lite otäckt.

Vad vill du förmedla med din föreläsning Bipopulär?

– Jag vill bara berätta min lilla historia. Med den vill jag visa att det är okej att prata om det.
Vad tycker du är viktigt att lyfta fram kring psykisk ohälsa?

– Det viktigaste är att bryta det tabu som tyvärr fortfarande finns. Ingen ska stigmatiseras på grund av en sjukdom.