Erik Ståhl – en obotlig optimist trots sin svåra sjukdom

Foto: Privat

Erik Ståhl föddes med den ovanliga blod- och immunbristsjukdomen Wiskott-Aldrichs syndrom. Trots de dagliga utmaningar sjukdomen innebär väljer han att leva med en positiv inställning till livet och åker landet runt med föreläsningen Jag njuter så länge jag varar.

Wiskott-Aldrichs syndrom är en ärftlig blod- och immunbristsjukdom som innebär att den drabbade har ständiga blödningar och infektioner. Eller som Erik Ståhl själv uttrycker det – det är som ett blåmärke fast på insidan.

Den beräknade livslängden för drabbade av denna sjukdom är mellan 30 och 35 år. Men trots den dystra prognosen, och risken för infektioner och blödningar, så lever Erik Ståhl livet fullt ut. Han reser, träffar vänner, föreläser och tar sig an nya utmaningar.

– Det verkar som att den generella inställningen till att vara sjuk är att livet är tråkigt. Man förväntas vara bitter, ledsen och nere. Min sanning är att livet är fantastiskt, för att jag får leva det med allt vad det innebär, säger Erik Ståhl.

Man väljer att vara positiv

Många av oss kan nog skriva under på att det är lätt att falla ner i negativa tankemönster när motgångarna blir för många. Det kan vara svårt att hålla gnistan uppe när man drabbas av elände, eller som Erik Ståhl, fortsätta tänka positivt trots att man lever med en obotlig sjukdom. Men Erik menar att en positiv inställning faktiskt är ett val, i alla lägen. Och han väljer att vara lycklig.

Och i det omfamnar han framgångar som motgångar, bra som dåliga dagar, livet som det är helt enkelt. Han har inte lagt sig platt och sett sin sjukdom som en ursäkt för att inte leva. Tvärtom har den blivit en drivkraft, kanske just för att den är en påminnelse om att livet är skört och inte något man kan ta för givet.

– Min sjukdom är vansinnigt ovanlig (tre på miljonen) och det gjorde att jag vårdades på en barncanceravdelning, eftersom det var där man kunde en del om blodet och immunförsvaret. Där mötte jag massor av barn och ungdomar som alla bara ville en sak och det var att få en dag till. Många av de barnen fick aldrig det, men det fick jag och jag har alltid sett det som ett ansvar, något jag måste ta tillvara på, säger Erik Ståhl.

– Det vore oförskämt av mig att ta mitt liv för givet. Jag har förärats en framtid, något som bara förblev önskningar hos någon annan, då måste jag njuta så länge jag varar.

”Man har ett ansvar att ta vara på det man har”

Erik inledde sin karriär som föreläsare för sex år sedan då en lärare frågade om han ville komma och hålla ett föredrag i hennes klass. Det var en oväntad fråga, men Erik antog utmaningen, skrev ner det han ville säga, övade tills det satt och föreläste sedan för en klass i årskurs sju. Sedan dess har han utvecklat sin föreläsning och fått möta människor i många olika forum.

– Det är härligt att kunna nå ut, konstaterar han.

Vad vill du förmedla med din föreläsning?

– Att man har ett ansvar mot sig själv och andra att ta vara på det man har. Att förändring och utveckling är skitsvåra saker och inget vi vanligtvis tänker på i vårt liv som oftast ”bara händer”. Att vi inte bara är åskådare av en tidslinje utan att vi kan vara med i utvecklingen och förändringen i våra liv. Det är inte enkelt, men att något är svårt får aldrig vara en ursäkt att låta bli att ge det ett försök.

Erik Ståhl medverkar på Anhörigriksdagen i Varberg den 9-10 maj.