Anhörigfällan: Vårdar demenssjuk fru: ”Håller på att stryka med”

85-årige Alf Holmberg vårdar sin demenssjuka fru i hemmet – och känner sig mentalt utsliten. Nu ska Ulla få flytta in på ett boende, men kostnaden är något de oroar sig över.

– Frågan är om våra pengar kommer att räcka. Den ovissheten känns obehaglig, säger han.

”Vissa dagar kommer jag ut i högst 45 minuter. Ibland kommer jag inte ut alls” säger Alf Holmberg.
”Vissa dagar kommer jag ut i högst 45 minuter. Ibland kommer jag inte ut alls” säger Alf Holmberg. Foto: Tomas Oneborg

SvD har i serien ”Anhörigfällan” berättat om pressen på anhöriga att ta hand om sina närstående. Den har ökat på grund av för få vårdplatser och brist på hemtjänst.

85-årige Alf Holmberg vårdar sin 81-åriga fru Ulla som har Parkinsons och Alzheimers.

Alf och alla andra anhörigvårdares insatser sparar samhället 181 miljarder kronor om året. Men till ett högt personligt pris.

Ulla och Alfs dotter, som är med när SvD träffar paret i deras hem i Täby, bekräftar bilden.

Enligt Demensförbundet är det många som upplever att det är extra besvärligt att som anhörig ta hand om en dement person. Det är något som Alf känner igen sig i. Han vågar exempelvis inte lämna Ulla ensam.

– Förutom att minnet är svagt så har hon vanföreställningar. Ibland tror hon att det finns folk under bordet eller att någon har tagit hennes saker. Hon behöver hjälp med att gå på toaletten, duscha och äta. Vissa dagar kommer jag ut i högst 45 minuter. Ibland kommer jag inte ut alls.

”Alla politiker ger en massa löften. Men det händer ingenting” säger Alf Holmberg.
”Alla politiker ger en massa löften. Men det händer ingenting” säger Alf Holmberg. Foto: Tomas Oneborg

Samtidigt står han helhjärtat bakom beslutet att ha Ulla boende hemma. Men det finns en gräns för vad en person mäktar med, berättar Alf.

– Efter vår lunch brukar vi ha en vilostund. Nyligen vaknade jag av att det luktade bränt i lägenheten. Ulla hade slagit på spisen. Då tog min vårdvilja slut. Nu är det boende som gäller.

Men att ordna en plats på ett boende har varit krångligt. Dottern Yvonne har sedan i mars ägnat mycket tid till detta.

– Jag kan inte säga något ont om kommunen. Jag har fått hjälp. Men de kringgår frågor och man får söka sig till information på egen hand. Kommunen har också in i det längsta försökt få oss att inte söka boende. Så har det känts. För kommunen spar på oss och de många andra anhörigvårdarna.

Alf Holmberg vårdar frun Ulla i hemmet i Täby.
Alf Holmberg vårdar frun Ulla i hemmet i Täby. Foto: Tomas Oneborg

Ett ytterligare orosmoment för Alf är att vårdplatsen kommer att sluka en stor del av parets pension. I runda slängar kommer den totala kostnaden landa på 11 000 kronor.

– Alla Ullas pengar kommer att gå åt. Jag har lite mer i pension än hon. Men frågan är om det kommer räcka eller inte. Det vet jag inte än. Den ovissheten känns ganska obehaglig, säger Alf.

Äldreminister Åsa Regnér och finansminister Magdalena Andersson har utlovat mer resurser till kommunerna för att förbättra stödet till alla anhöriga som gör stora insatser.

Dessutom ska 300 nya äldreboenden byggas så att alla äldre som vill flytta hemifrån också kan göra det. Detta är något Alf välkomnar – samtidigt är han skeptisk.

– Alla politiker ger en massa löften. Men det händer ingenting.

 Finansminister Magdalena Andersson (S) har lovat att 300 nya äldreboenden ska byggas så att alla äldre som vill flytta hemifrån kan göra det.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har lovat att 300 nya äldreboenden ska byggas så att alla äldre som vill flytta hemifrån kan göra det. Foto: Tomas Oneborg