Anhörigfällan – Ny lag ska få bort de äldre från sjukhusen

Anhöriga riskerar att få ta smällen av en ny lag som ska få ut färdigbehandlade patienter från akutsjukhusen. Syftet är att sätta press på kommunerna, men risken är att de anhöriga drabbas.

– Som anhörig ökar pressen när man får hem någon som fortfarande är ordentligt sjuk, säger professor Mats Thorslund, expert på äldrefrågor.

Anhöriga riskerar få ta smällen av den nya lagen.
Anhöriga riskerar få ta smällen av den nya lagen. Foto: Nina Varumo

Ett gammalt problem i sjukvården och äldreomsorgen är den stora grupp äldre med stora omvårdnadsbehov och medicinska problem som behöver läggas in på sjukhus. När de är färdigbehandlade måste kommunerna se till att det finns en fungerande hemtjänst för dem i hemmet eller att de får plats på ett särskilt boende. Det kan ta sin tid samtidigt som vårdplatser på sjukhusen inte kan användas av dem som behöver läggas in.

Kommuner och landsting har tvistat om dessa medicinskt färdigbehandlade i många decennier. 1992 kom Ädelreformen som innebar att kommunerna fick ett samlat ansvar för långvarig service, vård och omsorg för äldre.

Samtidigt kom kravet att kommunerna skulle ta hand om alla utskrivningsklara inom högst fem dagar. Lyckades man inte, tvingades kommunen betala för varje dygn extra som den färdigbehandlade låg kvar på sjukhuset.

Det gäller än i dag och resultatet är att ungefär fem procent – mer än 100 av sjukhusens vårdplatser – är upptagna av patienter som inte borde vara där. Men för att öka trycket på kommunerna att rigga upp den hemtjänst som behövs eller få fram en plats i särskilt äldreboende skärps betalningsansvaret från 2018. I den nya lagen gäller tre kalenderdagar efter att behandlande läkare meddelat att patienten är utskrivningsklar. Efter tre dagar får kommunen betala den faktiska kostnaden för en vårdplats till sjukhuset. Det handlar om 7 000–10 000 kronor om dygnet.

– Det är utmärkt eftersom kommunerna måste skärpa sig ytterligare. De kommer säkert göra allt för att slippa betala extra böter, men om man ser det ur den anhöriges perspektiv kan det vara oroande. Här finns en risk att den anhörige får hem en person som knappast är botad men klassas som färdigbehandlad på akutsjukhuset och som fortfarande kan vara ordentligt sjuk, säger Mats Thorslund, KI-professor i socialgerontologi och äldrevårdsexpert sedan 1980-talet.

Göran Stiernstedt
Göran Stiernstedt Foto: Janerik Henriksson/TT

Han menar att kommunerna redan i dag har svårt att ta hand om skröpliga personer som skrivs ut.

– Ska det gå ännu snabbare samtidigt som den äldre blivit lite sämre än tidigare kan det bli ännu hårdare press på anhöriga. Det skulle oroa mig som anhörig, säger han.

Göran Stiernstedt, tidigare nationell samordnare för ett effektivare resursutnyttjande i hälso- och sjukvården, föreslog 2016 att lagen skulle vässas så att patienter inte blir liggande i onödan på sjukhusen utan skrivs ut snabbare.

– Sjukhus är inget bra ställa att ligga på, faktiskt det sämsta man kan vara på, alldeles särskilt om man ligger där i onödan. Inget ställe sprider så många resistenta bakterier som ett sjukhus och där är man dessutom dålig på rehabilitering.

När patienten ska ut från sjukhusen finns egentligen bara tre alternativ:

• Åka tillbaka till det särskilda boende man kom från.

• Tillfällig placering på korttidsboende i väntan på att få komma hem eller in på ett särskilt boende. Korttidsboende finns i alla kommuner, men i varierande omfattning.

• Återvända hem, vilket är det allra vanligaste.

– Vi vill ju att kommunerna ska bli mer snabbfotade och sätta in mer resurser. Helst ska ju äldre inte in på akutsjukhus överhuvudtaget, man ska åtgärda det enkla medicinska problemet hemma när det går och ge mer omvårdnad.

Kommer inte det påverka anhöriga som redan i dag står för merparten av insatserna när de äldre blir sjukare och behöver mer tillsyn?

– Om det blir så sköter kommunen inte sin uppgift. Det står också i den nya lagen att man redan inom 24 timmar efter inskrivning på sjukhuset ska anmäla till kommunen att man måste börja planera för att patienten ska skrivas ut. Som det är nu behöver man inte tänka på den saken förrän man bestämt om utskrivning.

Men kommer den anhörige partnern eller det vuxna barnet vara med i den tidiga planeringen?

– Så är det tänkt. Det är all vårds skyldighet att samråda med de anhöriga, det sägs uttryckligen i lagen. Men om det fungerar eller inte vet jag ju inte, säger Göran Stiernstedt.