Syfte och mål
Anhörigföreningen i Göteborg är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som har som målsättning att ge stöd åt anhöriga oavsett diagnos, ålder eller kön på den närstående. Föreningens syfte är att skapa en plats dit anhöriga kan vända sig för att träffa andra i liknande situation och genom mötet få och ge information och kunskap som kan underlätta i det dagliga livet. Målet är att anhöriga ska känna sig styrkta genom de möten och aktiviteter som Anhörigföreningen anordnar.
Föreningen har som ytterligare mål att påverka politiker, sjukvård och aktuella myndigheter så att du som anhörig får det stöd du är berättigad till enligt lagar och förordningar. Samlad information om vilket stöd anhöriga kan ha rätt till är sparsam och ibland svår att finna. Genom Anhörigföreningen Göteborg får du ökad möjlighet till informationsutbyte och samtal med andra med erfarenhet av liknande situationer.
Närmare 1,3 miljoner anhöriga i Sverige stödjer, hjälper eller vårdar närstående som drabbats av funktionsnedsättningar i samband med sjukdom, olycka eller av medfödd orsak. De flesta anhöriga är i yrkesverksam ålder och många har gått ner i arbetstid eller slutat helt att arbeta – för att ta hand om sin närstående. Läs mer om anhörigas situation på Nationellt Kompetenscentrum för Anhörigas (NKA) hemsida (www.anhoriga.se)
Uppfattningen att den närstående mår bäst av att vistas i sitt hem är vanligt förekommande och det är vanligt att de anhöriga vårdar sin närstående i hemmet, eventuellt med stöd av hemtjänst. Anhöriga (make/maka, barn, släkt och vänner, i vissa fall även grannar) tar ofta ett stort ansvar för sin närstående både avseende medicinering, att uppmärksamma symtom, hantera krissituationer och förändrat beteende hos den närstående utan vare sig utbildning eller ekonomisk ersättning. Även barn till närstående med funktionsnedsättningar har en utsatt situation. En aktuell rapport pekar på att ett barn av fem upplever att de måste hålla koll på sina föräldrar. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/ett-av-fem-barn-maste-halla-koll-pa-foraldrarna
Att vårda och ge stöd till en närstående bygger på frivillighet men beroende på nedskärningar i bl a rehabiliterings- och äldreomsorg sker en stor del av dessa insatser alltför länge i hemmiljö.
Socialtjänstlagen (5 kap § 10 ) www.socialstyrelsen.se/stodtillanhoriga slår fast att anhöriga ska ha det stöd som behövs för att de ska orka med den börda som det innebär att fylla den närståendes behov, ofta dygnet runt. De insatser som biståndshandläggare har möjlighet att besluta om är dock oftast riktade till den närstående och inte direkt till den anhörige.
Som anhörig är du varmt välkommen att medverka i föreningens möten och aktiviteter!
Föreningens stadgar (PDF)
Frågor och svar
Har du en fråga? Hör av dig till oss på vårt kontaktformulär.
Styrelsen
Jaana Laitala, ordförande
Lena Hultén, kassör
Mats Hällqvist, ledamot
Elisabet Ljungström, ledamot
Irene Backman Katsogiannos, ersättare
Per Johan Ekelöf, ersättare
Intressegrupper
Medlemmar
Marianne Stridh och Billa Berggren
Vi tar hand om våra medlemmar på olika sätt, vi sköter medlemsregistret, vi ser till att vi har en god fika på våra medlemsmöten, vi kontaktar nya medlemmar eller medlemmar som vi inte sett på ett tag eller som vi vet är sjuka. Vi finns där när du behöver prata!
Intressepolitik
Per Johan Ekelöf
Vår intressepolitik utgår ifrån medlemmarnas kunskaper och erfarenheter av anhörigsituationen och strävar efter att söka påverka såväl kommun- och regionförvaltning som sjukvården.
Det handlar om strategier och handlingar som på sikt skall leda till förbättringar för de anhörigas situation i Göteborg. När syftet med en aktivitet är att påverka politiker och tjänstemän som hanterar anhörigfrågor är det intressepolitik.
Anhörigföreningen föreslår nu att Kommunstyrelsen i Göteborg inrättar ett kommunalt anhörigråd som en länk mellan anhöriga och politiker.
Att skriva en tidningsartikel, delta i ett möte, hålla ett föredrag eller föreslå en åtgärd är också en del av intressepolitiken.
Kommunikation
Lena Hultén, Jaana Laitala och Ewa Svensson
I vår intressegrupp ingår det att marknadsföra föreningen, hålla broschyr, hemsida och facebook uppdaterade, bjuda in gäster till våra möten och på olika sätt sprida kunskap om Anhörigföreningen och dess syften!
Erfarenhetsgrupper
Lena Eilersson och Mats Hällqvist
Sponsring
Lena Hultén
En förening behöver ekonomi för att överleva. Det får vi genom medlemsavgifter och ett begränsat bidrag från kommunen. För att ge våra medlemmar lite guldkant behövs även sponsorer!
Nätverk
För att stärka vår kompetens och styrka, när vi ska för fram våra krav och synpunkter i olika forum deltar vi i olika nätverk. Vi har utsett någon eller några medlemmar per nätverk som representerar föreningen i dessa nätverk. I uppgiften att vara representant ingår att efteråt skriva några rader på föreningens hemsida så att medlemmarna kan följa vilka frågor som är aktuella och viktiga i respektive nätverk.
Nätverken är:
Funktionsrätt Göteborg Lena Eilersson och Jaana Laitala
NSPHiG (Nationell Samverkan Psykisk Hälsa i Göteborg) Jaana Laitala och Lena Hultén
Inflytanderådet (SU-psykiatrin): Jaana Laitala
Varmt välkommen att delta i någon av våra intressegrupper! Hör av dig till föreningen!
Medlemmar
Gemensamt för våra medlemmar är att vi är anhöriga oavsett vilken diagnos vår närstående har.